Dortík pokus omyl

Dnes bych Vám chtěla vyprávět o tom, jak jsem vlastně úplnou náhodou vytvořila tento skvělý dortík. Byl čtvrtek odpoledne a večer měl přijet můj milý. A tak jsem se rozhodla, že mu upečeu jeho oblíbené sušenky (recept brzy přidám na blog). Jsou rychlé, chutné a vydrží. Tak jsem si nachystala všechny suroviny, ale jelikož jsem neměla moc času, vše jsem do mísy dávala tak nějak od oka. V tom by problém nebyl. Jenže tím jak mě tlačil čas, se mi nechtělo čekat, až mi změkne máslo a rozhodla jsem se ho rozpustit. CHYBA! Výsledné těsto bylo drobivé a takové neforemné. No, i přesto jsem neztrácela naději a vytvořila jednu sušenku, kterou jsem dala na zkoušku do trouby. Po upečení měla chuť sice dobrou, ale drolila se a byla hodně tvrdá. Co teď? Přece zbytek těsta nevyhodím. No a tak jsem se rozhodla upéct dortík pokus omyl. A on nakonec dopadl úplně nad mé očekávání, takže se s Vámi prostě musím podělit o recept!

Budeme potřebovat na malou dortovou formu (já použila tvar srdíčka takže nevím přesně cm):

TĚSTODSC_0476

  • 100g rozpuštěného másla (kvalitního)
  • 50g kokosového cukru (může být i třtinový)
  • 3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 1 hrnek kokosu
  • 1 hrnek ovesných vloček rozemletých na mouku
  •  cca 100ml sojového mléka (přidat podle hustoty)
  • 1 lžičku prdopeče
  • 1 lžičku jedlé sody
  • špetku soli

Všechny suroviny smícháme a pořádně prošleháme mixérem. Poté těsto (nebude tekuté, spíše drobivé) natlačíme do formy vyplněné pečícím papírem. Dáme péct na 200°C/10 minut

KRÉM

  • 100g smetanového sýru (ricotta, lučina bez příchuti…)
  • 200g odtučněného tvarohu
  • 3 lžičky kokosového cukru
  • kůru a šťávu z jednoho citronu
  • trochu sojového mléka
  • 1 vajíčko

Zatímco se nám DSC_0485peče korpus připravíme si krém. Všechny suroviny kromě vajíčka smícháme a šleháme. Poté co se spojí, opatrně zašleháme vajíčko. Vyndáme korpus z trouby a teplotu stáhneme na 170°C. Na korpus rozprostřeme krém a dáme do trouby společně s kastrůlkem vody (aby nám vršek dortíku nepopraskal). Pečeme dokud nám okraje nezezlátnou (cca 40minut). Vypneme troubu, pootevřeme jí a necháme v ní dortík ještě cca hodinku vychladnout. Pak ho vyndáme a necháme vychladnout úplně. Po vychladnutí vynadáme dortík opatrně z formy, dáme na talíř, překryjeme alobalem a dáme do lednice. Nejlepší je nechat ho přes noc „uležet“. A ráno už jen zdobíme, třeba jahodami jako jsem to udělala já.

Doufám, že Vám bude chutnat tak jako mně a stane se vašim oblíbeným dezertem. Je skvělý k snídani a nebo třeba k dopolední svačince. A co je nejlepší? Chutnal i těm, co zdravé věci zrovna moc nemusí.

Přeji dobrou chuť! Réza

 

Nepřehlédněte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *