Jarní závitky s arašídovou omáčkou

Poslední dobou nepřidávám žádné recepty. Ovšem není to tím, že by moje vášen pro vaření polevovala. Nicméně na koleji nemáme troubu a tak je opravdu těžké vymýšlet nové recepty. Mně to přijde, jako kdybych přišla o ruce.13823710_10201916983482254_1410448581_n Žádné nové dortíky, muffinky, koláče, bábovky, cheesacky, pečená zeleninka, zapečené maso….NIC! Přijdu si jako feťák, co má absťák. A to nepřeháním! Ale zase je to taková výzva. A tak, když občas vymyslím něco nového, zdravého a chutného, vložím Vám sem recept. Jen to nebude tak často.

Ovšem včera jsem na internetu viděla recept na Vietnamské jarní závitky (nemyslím ty smažené, fuj). Nejen žee krásně vypadají, ale jsou ohromně výživné. Jsou v nich jak sacharidy, tak bílkoviny i tuky. Nejdřívě jsem chtěla dělatty podle nalezeného receptu, ale byla tam paprika, syrová mrkev a řapíkatý celer. Ne že bych to nejedla, ale rozhodla jsem se udělat je lepší! Stačilo párkrát kliknout a receptů mi vyskočilo nespočet. Já si z nich vybírala to, co mi přišlo zajímavé a vznikly z toho tyto výborné jarní závitky s arašídovou omáčkou!

Na 9 závitků budeme potřebovat:

  • rýžový papír
  • rýžové nudle
  • 2 kuřecí prsa (menší)
  • 2 větší mrkve
  • 1/3 okurky
  • koriandr

Kuřecí maso si opláchneme, osušíme, zbavíme blanek a nakrájíme na malé nudličky. Přidáme olej (řepkový), bylinkovou sůl, pepř, kari a koření na čínu. Vše dobře promícháme, přikryjeme alobalem a dáme do lednkhgiice. Mrkev i okurku si oloupeme a nakrájíme taktéž na malé nudličky (okurku spíše na plátky). Do kastrólku si dáme rozpustit trochu másla a přidáme mrkev. Nezapomeneme obracet! Až bude zlatá, dáme si jí na talířek k okurce. Rýžové nudle
(já použila jednu „část“) vložíme do hrnce, zalijeme vroucí vodou a přiklopíme talířkem. Mezitím se můžeme pustit do přípravy masa. To jen vložíme na rozpálenou pánev a pomalu „smažíme“. Až bude uvnitř bílé, dáme pánev na prkýnko a necháme vychladnout. Rýžové nudle ochutnáme a pokud nebudou tvrdé
vodu vylijeme a nudle propláchneme. Tak! A přichází ta část, které jsem se obávala nejvíce. Balení závitků! Rýžový papír si z obou stran potřeme (dlaní) vodou a položíme na rovnou plochu. Vezmeme mrkev a dáme 2 plátky do 1/3 papíru (od okrajů necháváme cca 5-10cm místo) na mkrev položíme rýžové nudle (množství hohotak od oka) a na ty pak 2 plátky okurky. Do 3/3 položíme 4 lístky omytého koriandru a na něj pár nudliček masa. A teď to přijde!! Spodní část papíru přehneme tak, aby překrýval alespoň z poloviny okurku, poté přehneme obě strany (směrem dovnitř) až k náplni. Nebojte se závitek „utahovat“ papír je hodně pružný.Pak už jen „motáme“ a dáváme poz
or, aby nám náplň nevypadla z druhé strany. Těžko se to popisuje, ovšem na natočení videa bylo špatné světlo a ani nebyl čas. Ale veřte mi že po třetím závitku už si najdete svůj styl a půjde Vám to. Já se toho hrozně bála a s výsledkem jsem pak byla moc spokojená (ne že bych se chtěla chválit že jo)! Závitky nedávejte moc k sobě, lepí se. Buď je můžete jíst celé a nebo je morkým nožem opatrně krájet na „sushi kolečka“.

Kdo chce, může jíst závitky samotné. Pokud si je chcete ale doopravdy vychutnat, doporučuji Vám tento výborný arašídový dip podle Míši Šůšové (CookingwithSusa)! Je krémový, lehce pálivý a přitom sladký. No prostě k Jarním závitkům úplně ideální!

Arašídová omáčka:

  • malá konzerva kokosového mléka
  • 2,5 lžíce jemného arašídového másla
  • 1 lžička zelené kari pasty
  • sůl
  • 1 lžíce kokosového oleje

Na pánvičce si rozpustíme olej a přidáme ostatní suroviny. Mícháme tak dlouho dokud se vše nespojí a poté necháme vychladnout. Na povrchu se vytvoří takové „olejové“ skvrnky, proto je potřeba omáčku před podáváním promíchat.

No a je to! Právě jste vytvořili skvělou pochoutku na oběd, večeři, nebo prostě jen „něco na zub“. A bylo to snadné, že?

Réza.

Ps. Omlouvám se za kvalitu fotek. Byl už večer, tma, hnusné žluté světlo a navíc jsem to nefotila foťákem 🙂

Nepřehlédněte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *