Bezlepkový linecký koláč s jablky

Po delší době se Vám hlásím s receptem! A že tento opravdu za zmínku stojí. Takový ten „pravý americký koláč“, který ve filmech každý peče, jsem chtěla vyzkoušet již dlouho. Ovšem zadání bylo trochu komplikované. Bezlepkový, pokud možno zdravější, chutný, nerozpadající se, vláčný. No, a teď babo raď! Nakonec poradil strýček google a já se pustila do pečení. IMG_4351Už u těsta jsem byla velmi překvapená, krásně se spojilo, nedrolilo se a šlo hezky tvarovat. Co to? Že by žádné komplikace? Ovšem nechvalme dne před večerem.Zatímco těsto nám hezky odpočívalo v lednici, ukuchtila jsem si náplň a opět překvapeně zjistila, že vše je v pořádku. Při vkládání těsta do formy jsem se sice malinko zapotila, ale podařilo se. ty největší nervy ovšem nastaly, když se koláč dopekl a já čekala až vychladne a budu moct sundat formu. Rozpadne se, nerozpadne? Nerozpadl! A to dokonce ani při krájení!A byl tak dobrý, že si rozhodně zaslouží přední příčku v mých receptech. Takže ať už to bude znít jakkoliv složitě, zkuste ho! Protože rozhodně nebudete zklamaní!

Na formu o průměru 26cm budeme potřebovat:

těsto:

  • 250g bezlepkové mouky
  • 90g třtinového cukru
  • 120g másla
  • 1 vejce

Máslo si rozkrájíme na kostičky a necháme povolit. Poté ho přidáme k mouce, cukru, vajíčku a uhněteme si vláčné, nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přidat máslo nebo mouku. Těsto poté zabalíme do fólie a dáme na hodinku odpočinout do lednice.

náplň:

  • 8 malých jablek (nebo 4 velké)
  • vanilkový pudink (prášek)
  • 1 PL třtinového cukru
  • 3 KL skořice
  • 450ml vody

Jablíčka si oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Ty dáme do hrnce a přidáme skořici s cukrem. Ve vodě si rozmícháme pudink a přilijeme ho ke směsi jablek. Přivedeme k varu a vaříme do zhoustnutí. Poté směs necháme vychladnout a mezitím si připravíme formu s těstem. Formu vymažeme máslem a vysypeme bezlepkovou moukou. Poté si vyndáme těsto z lednice a na vále s trochou mouky z něj vyválíme velkou asi 1 cm tlustou placku. Poté vykrojíme kolo široké tak, aby nám po vložení do formy vytvořilo ještě asi 6 cm okraj. Na těsto nalijeme směs jablek (nesmí přesahovat okraj těsta). Ze zbylého těsta vyválíme placku, ze které poté vykrájíme cca 10 pruhů, které naskládáme do „mřížky“.

Koláč vložíme do trouby a pečeme na 170°c/cca 60 minut. Až bude zlátnout, troubu vypneme a pootevřeme. Formu sundaváme až když je koláč zcela vychladlý. Je lepší, nechat ho přes noc uležet v lednici, ovšem ti co už to nemohou vydržet, ho můžou mokrým nožem nakrájet.

No a je to! To je celé kouzlo. Věřte mi že to zní složitěji, než to doopravdy je. A kdo ho jednou zkusí, zamiluje si ho! Tak zástěry kolem pasu a jdeme na to!

Réza.

Nepřehlédněte také

3 komentáře

  1. Tento koláč vypadá dobre iba na obrázku. V skutočnosti sú hore uvedené ingrediencie všeobecné a nedá sa podľa nich nič upiecť. Bezlepkových múk je veľa druhov. Ak niekto nemá záujem podeliť sa nezištne o recept, tak radšej nech ho nepíše vôbec. Je to to isté ako keby som napísala, pridajte prášok… Ale aký? (Prací, kypriaci, vanilkový…) Maslo tiež by bolo vhodné uviesť aké. Táto pani sa chcela podeliť skôr o emócie, ktoré prežívala pri pečení ako o samotný recept.

    1. Krásný den Aničko, vy jste koláč pekla, že víte jak chutná? 🙂 Jinak totiž nevidím jediný důvod, proč píšete, že vypadá dobře jen na fotce 🙂 Kdybyste četla pozorně, zjistila byste, že „práše“ je v ingerdieních uveden jako vanilkový pudink práškový a máslo? Předpokládám, že nikoho (no vás možná teda jo) nenapadne, dávat do receptu ramu 🙂 Ale děkuji za váš čas, který jste věnovala tomu, abyste si zde mohla vylít své srdíčko.

  2. Super recept, jen jsem dala mouky pouze 200 g. Používám bezlepkovou moukou Shar universal, je taková hutnější. Těsto bylo krásný, nerozpadalo se. Po upečení jsem ještě koláč potřela lískooříškovým máslem a byl nejlepsi🥰❤️🤩

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *