Bezlepkové houstičky

Co si budeme povídat? Sobota ráno, žádná práce, není kam spěchat. Každý si rád vychutná dlouhou a chuntou snídani. A často tuto snídani tvoří křupavý, voňavý, čerstvý rohlík či houska s právým jhujmáslem a domácí marmeládou! Nebo alespoň, já jsem tuto snídani milovala! Ovšem těm, kterým je diagnostikována celiakia, citlivost na lepek a nebo prostě jen nechtějí lepek konzumvat, to udělá čáru přes rozpočet! Bezplekové pečivo? Veřte mi, že Vaše peněženka se opravdu prohne! A tak si každý nákup bezlepkvého chleba či rohlíku opravdu dobře rozmyslíte. Ale nic není neřešitelné. Aneb. komu se nelení, tomu se zelení! A tak tu pro Vás dnes mám recept na houstičky stejně tak křupavé, voňavé, nadýchané a lahodné, jako jsou ty kupované (ba dokonce lepší!). A navíc bezlepkové! Hip hip?! Hurááá!

na 7 houstiček budeme potřebovat:

  • 250 g bezlepkové mouky
  • 15 g droždí
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 250 ml vlažné vody (může být mléko)
  • sůl
  • 1 vejce
  • olivový olej na potření
  • Něco na posypání
Všechny suroviny kromě žloutků a olivového oleje na potření smícháme a vypracujeme do krásně vláčného khbhtěsta (nesmí lepit). Poté trochu posypeme moukou a dáme do tepla na hoodinu kynout. Následně si těsto dáme na pomoučený vál a tvarujeme „bochánky“ velké cca 10x10cm. Ty pokládáme na plech s pečícím papírem. Nakonec do houstiček nožem uděláme kříž, potřeme je olivovým olejem a posypeme solí, kmínem popř. tím, co máte rádi. Dáme do trouby na 175°C/cca 60minut. Hustičky nebudou úplně zlaté, ale budou mít křupavou kůrku. Po upečení je necháme v troubě vychladnout a můžeme jíst! 🙂
Rychlé, snadné, výborné a téměř „za hubičku“. Takže odteď už žádné zoufání, že si k snídani nedáte své obíbené pečivo. I když je to možná pravda, protože Vy si totiž dáte jeho zdravější a chutnější verzi! 🙂 Tak dobrou chuť.
Réza.

Nepřehlédněte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *