Krtkův dort

Dnes tu pro Vás mám recept na takovou klasiku, která chutná snad všem. Jedná se o krtkův dort. Čokoládový korpus plněný banánem, šlehačkou s čokoládou a zasypaný kousky rozdrobeného korpusu. Už jen při tom popisu se mi zbíhají sliny! A tak jsem trochu experimentovala a vzešla z toho zdravější verze toho dortu. Místo šlehačky tvaroh, místo mléčné čokolády hořká, místo oleje kokosový olej a tak dále… Pochutnáte si na něm stejně jako na tom „pravém“, ovšem bez výčitek! 🙂

Budeme potřebovat na formu o průměru 20cm:

korpus

  • 50g špaldové mouky
  • 1 balíček čokoládového pudinku (já použila bezlepkový od Amilonu)
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 vejce
  • půl balíčku prdopeče (já použila bezlepkový)
  • 50ml mléka

poté ještě 2 banány

Vejce si oddělíme a z bílků vyšleháme sníh. Žloutky smícháme se sypkými surovinami a poté přidáme mléko, rozpuštěný kokosový olej, sníh a vše dobře promícháme tak, aby nám vzniklo hustší těsto. To poté nalijeme do předem vymazané a vysypané formy a dáme péct na 175°C/cca 30 minut (kontrolujeme špejlí). Po upečení necháme vychladnout a poté lžící vydlabeme cca 1 cm od kraje. Dáváme pozor, abych nedabali příliš hloboko a nenarušili strukturu korpusu. Do vydlabaného korpusu položíme podélně rozkrojené banány tak, aby nám vyplnili všechen volný prostor. Zbytek korpusu v míse rozdrobíme a necháme na posypání.

Krém

  • 500g tvarohu (já dala nízkotučný)
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 100g kvalitní hořké čokolády
  • sladidlo (já použila 15 kapek vanilkových Flavdrops)

Čokoládu si nahrubo nastrouháme a smícháme se zbytkem surovin. Krém lžící rovnoměrně naneseme na korpus. Poté na něj nasypeme rozdrobené kousky korpusu a rukama lehce přitlačíme.

Dort dáme přes noc do lednice, aby se proležel a ztuhnul.

Doufám, že i Vás nadchne stejně jako mě a staně se vaším oblíbeným dezertem. 🙂

Réza

 

Nepřehlédněte také

10 komentářů

  1. Dobry den, smim se zeptat, proc pouzivate bezlepkove pudinky a prasky do prceni, kdyz pouzivate lepkovou spaldu? Nechci nijak rypat, ani to nemyslim zle, ale nechapu to. Jinak recept vypada pekne a urcite ho vyzkousim, jen zcela bezlepkovy 🙂

    1. Dobrý den, bezlepkový pudink kvůli tomu, že má mnohem lepší složená než ten klasický (i méně cukru) a kypřící prášek protože je bezfosfátový 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *