Makový dort s jablky

Mák. Ne každý ho má rád, já ho ale miluji! Je plný vápníku a je prostě boží. Konečně se na něj dostala řada a vloudil se do mého receptu. Možná to víte, možná ne, ale mák je velmi dobrý v kombinaci s jablky. A tak volba byla jasná! Makový dort s jablky. Je hodně vláčný, není přeslazený a budete mít problém nesníst půlku na posezení. Pusťte se do něj se mnou!

Budeme potřebovat:

  • 2 a půl hrnku špaldové mouky
  • čtvrt hrnku třtinového cukru
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 lžičku jedlé sody
  • půl balíčku prdopeče
  • 400ml mléka- já použila sojové
  • 2 vejce- nejlépe domácí
  • 100ml oleje- já použila řepkový
  • 2 lžíce medu
  • 3 střední jablka

zvlášť:

  • marmeládu- já použila domácí rybízovou
  • 1 lžíci třtinového cukru
  • 3 lžíce vody

Troubu si předehřejeme na 175°C a pustíme se do přípravy těsta.

Všechny sypké suroviny smícháme dohromady. V jiné míse smícháme mokré suroviny a přilijeme je k těm sypkým. Jablka si omyjeme, a 2 a půl si nastrouháme nahrubo. Tu zbylou půlku nakrájíme na kostičky. Nastrouhaná jablka přidáme do těsta a vše mixérem dobře spojíme. Nalijeme do formy (můžeme jí vymazat máslem a vysypat moukou). Dáme péct na 175°C na hodinu. Kontrolujeme špejlí, každá trouba peče jinak a tak dort vyndáme, až když se těsto nelepí na špejli.

Korpus necháme vychladnout a mezitím si připravíme karamelizovaná jablka. Ty co jsme si nakrájeli na kostičky dáme do malého hrnce, přidáme lžíci třtinového cukru a 3 lžíce vody. Necháme vařit a občas promícháme. Až se nám voda vyvaří, sporák vypneme a jablíčka necháme vychladnout.

Vychladlý korpus rozkrojíme ve dvou částech (vzniknou nám 3 díly). Spodní korpus namažeme marmeládou, přiklopíme prostředním korpusem a ten následně taky namažeme a přiklopíme vrchním korpusem. Dort dáme na 2 hodiny do lednice a poté podáváme. Při podávání přidáme lžíci karamelizovaných jablíček.

Věřím, že si Vás tento dort získá stejně jako mě a mé blízké! Skvělý je i na oslavu, stačí jen ozdobit, třeba ovocem.

Réza.

 

 

 

Nepřehlédněte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *