Štrůdl se šmakounem

Já vim, já vim. Poslední recept jsem přidala, když bylo ještě venku 30°C. Ráda bych se na něco vymluvila, ale to bych lhala Vám a hlavně sobě. Je sice pravda, že mi začala škola, do toho práce, stěhovali jsme se, ale třeba těch seriálů, co jsem viděla? Pff, to jsem mohla stihnout napsat celou kuchařku! Takže to beru na sebe, protože nikdo jinej za to opravdu nemůže. Nicméně, snad už vše půjde líp (a já nebudu tak líná). 

A teď už k dnešnímu receptu, šmakouna jsem nikdy neměla. A upřímně, ten boom kolem něj jsem nechápala a stále nechápu. Ovšem když jsem doma v lednici našla šmakouna švestka-skořice, rozhodla jsem si přijmout výzvu a něco z něj vymyslet. Nebudu Vám tady vyprávět story o tom, jak mě osvítil nápad, upéct štrůdl. Prostě a jednoduše jsem otočila tu krabičku, a přečetla si recept na závin. Jak už ale víte, podle receptu nepeču (skoro) nikdy. Takže jsem si vymyslela svůj, a musím se o něj podělit, protože je to fakt dobrota. 

 

Budeme potřebovat:

Těsto

  • 2 hrnky špaldové mouky
  • 100g pravého másla
  • 2 lžíce rýžového sirupu
  • 250g polotučného tvarohu
  • čtvrt hrnku studené vody

Všechny ingredience smícháme dohromady, a vypracujeme hezky vláčné těsto. Mouku/vodu, přidáváme podle potřeby tak, aby se těsto nedrolilo, ani nelepilo.

Hotové těsto si dáme na podmoučený vál a vyválíme z něj větší obdélník. Dáváme pozor, aby se těsto nepřilepilo a nikdy nepotrhalo. 

Náplň 1

  • 1 balení šmakouna švastka-škořice
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 lžící kokosového cukru

Šmakouna nastrouháme nahrubo a smícháme s mákem a cukrem, poté směs rozprostřeme na vyválené těsto. Od okrajů necháme cca 5cm mezeru.

Náplň 2

  • 2 jablka
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • 1 lžička skořice

Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smícháme s cukrem a skořicí, a následně dáme doprostřed makové směsi a lehce rozprostřeme.

Teď přichází to nejhorší, a to balení. Nejdříve přehneme okraje na obou bočních stranách (ty kratší), poté začneme pomalu a rovnoměrně štrůdl rolovat a dáváme pozor, aby nám nikde těsto neprasklo, nebo nevytekla náplň. Nakonec prsty dobře zahladíme spoj a položíme štrůdl na plech, spojem dolů. Potřeme ho rozšlehaným vejcem a dáme péct na 175°C/cca 40 minut, dokud štrůdl nebude nazlátlý. Necháme vychladnout a můžeme se do něj pustit.

Doufám, že i pochutnáte stejně jako já. A pokud máte nějaký zajímavý recept ze šmakouna, napište mi ho prosím do komentářů, budu moc ráda! 🙂

Réza

Nepřehlédněte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *